Proiectul cultural "Monumente şi Eroi - Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)", co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, îşi propune să onoreze şi să comemoreze 100 de ani de la intrarea României (1916) în Primul Război Mondial (1914-1918), în urma căruia s-a realizat România Mare. Fiind un proiect destinat întreţinerii curente, protejării şi promovării obiectivelor comemorative, am ales ca parteneri instituţii reprezentative ale judeţului Ilfov: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Ilfov, Primăria Buftea, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia.
Scopul proiectului cultural este de inventariere, protecţie, promovare a patrimoniului memorial şi comemorativ, care poate fi realizat prin intermediul a două obiective specifice:
• Continuarea eforturilor conjugate şi susţinute ale autorităţilor locale, centrale, comunităţilor locale, ale specialiştilor şi ale Ministerului Culturii, în aplicarea de soluţii practice care să asigure prezervarea şi revitalizarea patrimoniului memorial
• Sensibilizarea tinerei generaţii în preţuirea simbolisticii şi valorii identitare a acestui patrimoniu, prin cunoaşterea unor povesti de viaţă impresionante care au condus la jertfa supremă pentru reîntregirea României.
Acest proiect este un instrument de lucru, prin inventarierea monumentelor memorial-funerare, dar şi prin readucerea în memoria afectivă a contemporanilor a poveştilor de viaţă ale unora dintre eroii primului război, încercând în egală măsură implicarea comunităţilor în preţuirea acestor repere fundamentale. În acelaşi timp se doreşte a fi un semnal de alarmă pe care Institutul Naţional al Patrimoniului îl trage asupra posibilităţii de a pierde o parte importantă a acestui segment al patrimoniului comemorativ din România, care din lipsă de finanţare, de promovare, de implicare a autorităţilor locale, a comunităţilor, adeseori ajunge în stare avansată de degradare. Proiectul a avut ca rezultat inventarierea exhaustivă a monumentelor dedicate eroilor din Primul Război Mondial, 72 obiective comemorative, din care 15 se află pe Lista Monumentelor Istorice, iar pentru 6 obiective se vor întocmi dosare de clasare.
Institutul Naţional al Patrimoniului pune în valoare şi readuce în memoria comunităţilor, aceste obiective comemorative cu valoare imaterială şi memorială, prin expoziţia care cuprinde 20 de panouri de prezentare a obiectivelor inventariate şi eroi din Primul Război Mondial, precum şi fotografii, scrisori, relatări, jurnale ale acestora. Sunt prezentate 26 de obiective comemorative, din care 9 sunt monumente de for public.
Proiectul doreşte să releve şi valoarea intangibilă a cultului eroilor, care s-a manifestat constant în perioada interbelică, prin implicarea financiară şi participativ-afectivă a comunităţilor locale, a familiei regale, a statului român, impresionantă prin respectarea tradiţiei cinstirii şi comemorării eroilor.
Astfel statul român, a luat iniţiativa înfiinţării "Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Războiul de Întregire Statală şi Naţională 1916-1919" (1919) sub înalta ocrotire a Reginei Maria, prezidată de Patriarh, care a devenit "Cultul Eroilor" în 1927. În 1940 (la doi ani după decesul Reginei) şi-a schimbat denumirea în "Aşezământul Naţional Regina Maria pentru Cultul Eroilor" (a fost desfiinţat în 1948). În 2004 s-a înfiinţat "Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor" (ONCE).
La cererea Reginei Maria, au fost ridicate cruci comemorative dedicate eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial: Crucea-monument de pe Caraiman, Crucea-monument din centrul oraşului Buftea etc., numele celor căzuţi vitejeşte în război fiind inscripţionate pe cruci.
Pe crucea din centrul oraşului Buftea sunt scrise cuvintele Reginei Maria: „Nu vărsaţi lacrimi, ci mai bine slăviţi pe eroii voştri pentru ca faima lor să treacă neştirbită din generaţie în generaţie".